2013
11.22

Ja, det är  nte varje dag VM i Schack är på tapeten, och mitt intresse för ”sporten” brädspelet har alltid varit svalt. Nu är jag bosatt i Norge vilket betyder ett totalt bombardemang av Schack i dagstidningarna. För er som inte har intresse eller är ovetande så spelar alltså Carlsen 20år gammal final mot regerande mästaren och indiern Anand.

Idag kan även denna final avgöras då Carlsen i dagsläget står på 6p mot Anands 3.  poängsystemet är väldigt enkelt, och först till 6.5p betyder att man säkrat seger.  Vinner man matchen har man 1 poäng, blir det Remi (oavgjort) tilldelas vardera spelare 0.5p. Vilket kort och gott betyder att den norska naturbegåvningen endast behöver 0.5p (oavgjort ) för att ro hem detta.

 

Jag ska göra klart för er alla att jag inte är någon schackspelare av rang, utan tycker det kan vara kul att ta ett parti någon gång ibland. Efter matchen igår.. fick jag UTAN motsättelser mersmak. Anand var som ni säkert förstår tvingad att gå offensivt i gårdagens match med ett tungt 3-5 underläge. Något han efter matchens första drag visade tydligt, och för en amatör som mig själv såg det onekligen ut som att indiern var på god väg att ta den viktiga segern, då han fick ett klart övertag av brädets mittparti.  Men nu är det ju så att norrmannen är/måste vara något utav det värsta i schacksammanhang, han är mer eller mindre bättre än ett fullt fungerande datasystem som räknar ut alla tänkbara drag under partiets gång.  Han blev uträknad av egentligen alla experter, och givetvis av mig också.

För att komma till den avgörande delen så handlade allting om en bonde, en bonde som förvandlades till en dam som i sin tur ställde anand ”Schack”. Det ska då läggas till att Carlsen inte gjort ett offensivt drag under partiets gång, eller det kanske är fel ord men han har smugit på denna plan under hela spelet, och då även räknat in exakt hur han trott Anands skulle försöka bärga denna seger.

Anand förstör dock detta parti på egen hand då han väljer att försvara sin kung med en häst  istället för löpare (som skulle vara korrekt). Draget innebar att Carlsen kunde flytta sin dam och skära av Anands offensiva drag, vilket i sin tur gjorde att Anand gav upp.

 

Det låter kanske inte så intressant när man läser denna text, och jag får ursäkta att jag inte kan förklara det bättre men det skulle definitivt nämnas hur fantastiskt strategisk och djup Carlsen är i sitt tänkande. Facinerande att han även behärskar offensivt och defensivt spel precis lika bra, och precis lika storartat!

Idag 09.30 kan finalen avgöras, och tro det eller ej men jag rekommenderar verkligen alla med intresse för detta att se den här matchen.

 

Schack har fått en helt ny plats i min trötta sporthjätna!

 

Mr.X

Inga kommentarer.

Skicka din kommentar